Tinerii din ziua de azi…

Cuvintele din titlul postării sunt rostite, de obicei, cu un fel de nemulțumire pretins înțeleaptă, cu o clătinare dojenitoare din cap, cu un aer de justificată frustrare. Ca să vezi, domnule, cum „tinerii din ziua de azi…” nu mai citesc, nu mai respectă, nu mai fac, nu mai dreg.

Ca și când „tinerii din ziua de azi” s-ar fi născut într-un vid socio-familial și și-ar fi făcut singuri educația. Ca și când nimeni dintre înțelepții care stau pe margine și trag concluzii sceptice nu ar avea niciun amestec în procesul educativ al tinerelor generații.

Rostite în barbă, cu sprânceana încruntată, cuvintele acestea vin să sancționeze o generație întreagă, să îi consfințească inferioritatea față de cei „de altădată”…

Sunt surprins cumva să aud asemenea cuvinte de la bunici și părinți. De la oamenii care au avut (și încă mai au) putere decizională în multe situații care-i privesc direct pe „tinerii din ziua de azi”.

O logică elementară ne obligă să constatăm că „tinerii din ziua de azi” sunt produsul lumii pe care au configurat-o – cu voia sau cu pasivitatea lor – tocmai cârcotașii de acum. „Tinerii din ziua de azi” nu sunt veniți din sfere extraterestre, ci s-au născut tot p-aici pe undeva, prin maternitățile patriei noastre. Și au crescut în creșele, grădinițele, școlile generale și liceele românești.

Nu poți stigmatiza generația tânără fără să incriminezi implicit și inevitabil generațiile care au pregătit terenul pentru apariția ei. Atâta vreme cât nu au fost fabricați în laborator, ci fac parte din niște familii, copiii nu sunt abstracțiuni independente, ci au dobândit anumite deprinderi de la predecesorii lor.

Nu împărtășesc însă scepticismul în ce privește tânăra generație. Fiindcă, din câte (mai) văd eu, acești copii și tineri „se strică” privind la generațiile anterioare. În sufletul lor există încă destulă ingenuitate, suficient idealism și simț al dreptății. Mulți dintre ei sunt dispuși să discute cu sufletul pe masă, autentic, fără măști și fără ifose. Sunt interesați să afle, nu să se îmbogățească, caută oameni vii cu care să interacționeze.

„Tinerii din ziua de azi” văd însă zilnic cum prostul fudul și avut e mai tare decât oricine în țara asta. Văd că tata și mama mizează pe șpăgi, relații, cunoștințe ori de câte ori e nevoie. Or asta nu e de natură să încurajeze rectitudinea morală a tânărului, nici respectul pentru generațiile care fac din orice întâmplare de viață un prilej de corupție și compromis.

„Tinerii din ziua de azi” sunt mutilați zilnic de profesori hapsâni și slabi pregătiți. Sunt expuși sistematic de societate unor modele tâmpite și degenerate. Iar părinții, în loc să descurajeze aceste manifestări, stau și fac rating la orice emisiune idioată.

„Tinerii din ziua de azi” au încă scânteia care a murit în multe suflete ale părinților sau bunicilor (ori a fost estompată de blazare și trecerea timpului), însă ea este extrem de fragilă și foarte rar îngrijită să se dezvolte și să se transforme într-un foc sadea.

„Tinerii din ziua de azi” sunt oameni care încă mai caută, care vor și cer, care însetează, dar cărora societatea părinților și bunicilor lor le oferă lături morale, deșeuri existențiale. De ce ne-am mira că se dezvoltă monstruos când sunt hrăniți cu resturi și otrăvuri?

Până și în biserică se ridică mustrător sprânceana, deși adesea reprezentanții bisericii nu sunt în stare să articuleze un răspuns consistent la întrebările și problemele tinerilor. Nu degeaba există personaje devenite „vedete” între tineri. E semn (și) că, în general, nu prea primesc ceea ce au nevoie.

„Tinerii din ziua de azi” au cusurul de a fi deosebit de atenți și receptivi la ceea ce se cere de la ei. Nu la ceea ce, cu glas mohorât, bodogănesc generațiile mai în vârstă, ci la semnalele implicite, la cerințele nerostite, dar atotprezente în toate manifestările corpului social. Și atunci, în virtutea adaptabilității lor deosebite, se apucă să facă exact ceea ce le garantează succesul social, notorietatea, viața ușoară. Firește că au defectele lor, da nu cred că sunt mai mari sau mai grave decât ale altor generații.

De ce i-am condamna, de vreme ce aceste apucături sunt înscrise în firea noastră umană, însă ei au mobilitatea necesară să se miște mai rapid și fără inhibiții în direcția necesară? Suspectez că „tinerii din ziua de azi” sunt o oglindă fidelă a idealurilor pe care le-a fixat societatea (făurită de părinți și bunici, să fie clar) și pe care ei și le însușesc mai bine, grație inerției mult mai mici și a moralității mult mai precare pe care au adoptat-o la îndemnul aceleiași societăți.

http://drezina.wordpress.com/2012/06/13/tinerii-din-ziua-de-azi/#more-2894

By cornelilioi Posted in Diverse

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s