Drama omului drogat de…putere!!!

Un titlu excelent pe blogul lui Emanuel Contac: http://vaisamar.wordpress.com/2012/06/24/gabriel-liiceanu-despre-drama-omului-drogat-de-putere/ preluand un articol scris de Gabriel Liiceanu: http://www.contributors.ro/cultura/cateva-amintiri-din-%E2%80%9Eepoca-nastase%E2%80%9D/ .

Fragment din articol:

“Inadecvarea dintre cadrul democratic afişat al societăţii şi strângerea pârghiilor puterii într-o singură mână era, cred că pentru mulţi dintre noi care ne legănam în iluzia democraţiei, frapant. Drama lui Adrian Năstase este drama tuturor celor care, prin deţinerea neîngrădită a unei funcţii supreme ….., se aşază, psihologic, deasupra oamenilor, uitând prin failibilitate istorică şi prin caracterul trecător al trupului, ei nu sunt, aşa cum nu suntem nici unii, decât nişte bieţi omuleţi.”

Citind acest articol, mai ales expresiile subliniate de mai sus si puse intr-o singura fraza, am ramas surprins de asemanarea dramatica dintre viata politica si viata bisericii (adunarii) din ziua de astazi. Cati credinciosi nu au recunoscut in aceasta descriere multi pastori actuali…. care conduc despotic de zeci de ani?….si care nu au curajul raspunderii?….si care se cred pe deasupra oamenilor de rand?….si care fac abuzuri fara nici o remuscare?…..si care, atunci cand sunt dati pe fata, se agata de scaun cu amandoua miinile?

Ma gandeam de multe ori si nu gaseam nici o explicatie acestei comportari. Astazi, citind acest titlu, am gasit ca o revelatie raspunsul: DRAMA OMULUI DROGAT DE… PUTERE!!!!! Spun revelatie pentru ca drama nu este a noastra, a celor nedreptatiti, acelor striviti fara mila de nepasarea lor, ci este a lor, acelor bolnavi de putere, acelor drogati de putere, acelor care se uita la tine de sus cu superioritate  sau care nici nu te vad ca existi, privind dincolo de tine ca prin sticla.

Cu omul drogat nici nu poti sa te pui, nici nu poti sa-l ajuti daca nu se vrea ajutat. Omul drogat traieste intr-o alta dimensiune, de multe ori paralela cu realitatea. Omului drogat nu poti sa-i vorbesti nici frumos pentru ca nu intelege, si nici urat pentru ca nu-i pasa. Omul drogat isi creeaza imaginea proprie despre viata si apoi se autocoordoneaza dupa aceste imagini.

Terapia omului drogat este de obicei lunga, anevoioasa si costisitoare. Clinicile de reabilitare sunt pline si de cele mai multe ori da rezultate. Insa pentru omul drogat de putere nu cred ca exista remediu. Istoria ne prezinta doar un caz de reusita: Nebucadnetar. Prea putin spre a spera! Omul drogat de putere este fara recuperare, motiv pentru care acum vad ca intr-adevar el traieste o DRAMA ADEVARATA; este drama omului drogat de….putere.

M-as fi bucurat sa pot sa inchei cu expresia “orice asemanare cu realitatea este intamplatoare”, dar nu pot. Realitatea este aici, prezenta si o atingem cu mana in fiecare clipa….

By cornelilioi Posted in Diverse

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s