O sintagmă ciuntită

Posted on june 5, 2012 by barthimeu

Mai tuturor ne plac sintagmele biblice. Când ele devin pancarte, sau scuturi protectoare e cu atât mai bine.. Ele dau bine la public, mai ales când e vorba să ne promovăm anumite planuri.

În materie de  „liderșip” ( mai degrabă  șop decât lider :) ) când e să vină vremea alegerilor de comitet, dar mult mai vârtos, cele de păstor, e foarte adesea  uzitată  sintagma  „s-a părut nimerit Duhului Sfânt și nouă”.

Doctorul  evanghelist o menționează în contextul istoriei Bisericii Primare, când realmente această conjugare divin-umană avea acoperire faptică. Era în era  înflăcărată a lucrării Duhului Sfânt prin și printre apostoli.

Astăzi lucrurile stau sensibil  schimbate. Atât de schimbate încât finul analist A.W.Tozer ajunge să  diagnosticheze în termeni sumbrii, realitatea. Parafrazând  spusele marelui  și prolificului pastor și scriitor  creștin ce-a marcat secolul XX prin lucrrarea lui, vom spune: „Atât de puțin a mai rămas din prezența Duhului în viața Bisericii, încât dacă s-ar lua acel puțin , lucrurile s-ar derula în virtutea inerției fără să fie simțită multă vreme  această lipsă.”. Revenind la tematica  de mai-sus, credem că nu greșim când afirmăm că în cele mai dese cazuri, din sintagma amintită a rămas doar a doua jumătate: „s-a părut nimerit … NOUĂ”.

Ce altceva sunt aranjamentele de culise, sforăriile  unor grupuri de interese, asocierile  bazate pe afinități (subculturale, financiare, istorice ș.m.a..), acceptarea doar a unor propuneri, configurarea premeditată a portretului robot al viitorului  păstor, decât indicii indubitabile ale  tristei realități în care ne zbatem.

Acest „NOUĂ” e atât de pregnant, încât atunci când vine vorba de metoda de elecție, orice îndoieli dispar. Amprenta democratică se simte. Votul, ca unealtă, e din greu și la greu folosit.  Se fixează praguri electorale, se stabilesc  un număr  de tururi de scrutin după cum o cere situația.  Că se schimbă anumite reguli în timpul jocului electoral, asta nu mai deranjează pe nimeni. „Ai noștri să iasă!”- restul nu importă…

Ce urmează, se cunoaște. Se vede. Se trăiește….

Toate invocările ulterioare de genul: „Doamne revarsă  har!”, „Doamne adu vremuri de trezire spirituală!”, și câte altele, sunt nu doar inutile, dar și ipocrite.  Ce trezire,  care har, când Duhul a fost abandonat  „în mod deliberat și creativ”?!?  Și ne mai mirăm de raptusurile, de disoluția autorității din Biserică.

Apatie, lehamite, indiferență: numele vostru e biserică! :(

http://barthimeu.wordpress.com/2012/06/05/o-sintagma-ciuntita/ 

By cornelilioi Posted in Diverse

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s