SI TOTUSI CINE A SEMNAT…..COMUNICATUL?

422659_135361466584734_134272156693665_152298_260564960_n.jpg

Stiu ca subiectul este peste masura de mediat, stiu ca parerile pro si contra Vladimir Pustan nu se vor incheia devreme, deasemenea stiu ca parerile pro si contra procedurii Cultului Penticostal din Romania vor avea cel putin aceasi durata de atentie din partea tuturor, de aceea mi-a fost destul de greu sa ma hotarasc sa scriu pe aceasta tema.

Insa pentru a fi sigur ca fac orice efort sa inteleg ce s-a intamplat, cel putin pentru constiinta mea personala, am luat Comunicatul emis pe pagina oficiala a Cultului Penticostal  si am inceput sa-l “rumeg”, cuvant cu cuvant, stiind in subconstient ca ceva nu-mi este clar.

Primul lucru care m-a frapat a fost “protectia” exagerata a comunicatului, nu cumva Doamne fereste cineva sa-l copie si sa-l puna pe perete; singura posibilitate sa-l aduc aici a fost sa preiau linkul, si de aceea am facut-o pentru ca este important:

http://www.cultulpenticostal.ro

Al doilea lucru interesant, avand in vedere importanta “subiectului” si care m-a facut sa fiu foarte atent, a fost continutul scurt, exagerat de scurt si fara nici o explicatie. Stiu, multi deja au cazut in capcana spunand ca nu se puteau scrie “detalii”, ma rog, fiecare cu sensibilitatea lui.

Am luat fiecare articol invocat la rand si tot citindu-l si recitindu-l, ochii mi-au cazul pe aliniatul 2 al articolului 39 (majusculele sunt ale mele, pentru a usura intelesul textului):

(2) In situatia in care se impune suspendarea prevazuta alin. (1), COMITETUL BISERICII anunta COMUNITATEA REGIONALA, Etnica sau Teritoriala asupra necesitatii de declansare a procedurii de suspendare. Finalizarea cercetarii se va face in baza unei rezolutii. Daca rezolutia este aceea de suspendare, ea va fi inaintata COMITETULUI EXECUTIV, care va delibera asupra situatiei, verificand conditiile de legalitate si legitimitate ale cauzei. CONSILIUL BISERICESC decide, prin hotarare definitiva, modalitatea de solutionare a rezolutiei……..

Deci, sa recapitulam: ca prevederile articolului 39 alin.(1) sa poate fi puse in aplicare, trebuiau executate prevederile alin (2)…..COMITETUL BISERICII DIN BEIUS sa anunte COMUNITATEA ORADEA, care va face cercetari, si daca vor considera ca se impune suspendare, va emite o rezolutie si o vor inainta COMITETULUI EXECUTIV, care comitet va delibera si daca va fi necesar, va prezenta aceasta in fata CONSILIULUI BISERICESC, care va decide prin hotarare definitiva (oricum un nonsens din cauza ca se precizeaza dreptul la contestatie si o hotarare definitiva nu poate fi atacata prin contestatie, de aceea e definitiva….asta a si fost motivul pentru care m-am oprit initial in a completa mai sus intregul alin (2)) modalitatea de solutionare a rezolutiei.

Are sens sa intreb daca s-au executat TOTI acesti pasi inainte de a se veni public cu acel Comunicat?

Una peste alta, alta anomalie mi-a sarit acum in ochi: cine este “CONDUCEREA CULTULUI CRESTIN PENTICOSTAL” care semneaza Comunicatul?….pentru ca in organigrama Cultului respectiv NU SE GASESTE ACEASTA DENUMIRE? 

Cum se poate ca un Comunicat Oficial sa fie semnat de un FOR care nu exista?

Nu cumva, in criza de timp, luati prin surprindere de decizia de retragere din cult a Pastorului Vladimir Pustan s-a ajuns la aceasta stare de compromis sarind peste detalii totusi foarte IMPORTANTE, care a incalcat propriul regulament si statut NUMAI SA PARA CA AU HOTARAT inaintea demisiei, Comunicat care acum se vede clar ca nu poate avea valoare legala? 

Dupa cum am analizat, se vede clar ca decizia cultului a fost facuta superficial, o decizie care nu a urmarit corectarea cuiva cat, sau mai ales punerea lui rau in fata opiniei publice!

Pacat… un abuz de putere dovedit incearca sa indrepte un abuz de slujire nedovedit! Se prea poate ca tocmai pe acest lucru a mizat Pastorul Pustan cand a decis sa “retraga” o intreaga biserica din cult, fara teama nici unei repercursiuni legale impotriva sa. Daca se considera suspendat in termeni statutari, sunt sigur ca actiunile dansului ar fi avut alt demers…..

DISCLAIMER: Acest articol nu are nimic de-a face cu vina sau nevinovatia Pastorului Vladimir Pustan cat cu abuzul unei organizatii, care fiind crestina, te astepti sa-si respecte cel putin Statutul Propriu.

 

2 comments on “SI TOTUSI CINE A SEMNAT…..COMUNICATUL?

  1. Statutul,dar mai ales Scriptura,nu sunt decit niște jaloane printre care cei cu funcție fac slalom impunindu-si propriile releguli conform interesului!Diplomatia si compromisul sunt găsite la tot pasul,lipsa de caracter fiind un lucru de apucat printre acei care in vremuri ca acestea ar trebui sa fie coloana vertebrala a Bisericii!Esti vândut la preț de specula si cumpărat pe bani marunti,fără a știi,fără a ți se face ceva cunoscut!Marea masa a laicilor sunt buni pt tribuna, decor si vot,fără a cunoaște pirghiile makiavelice care le coordoneza simpatiile si antipatiile!Consider ca o reforma imediata la nivelul general e de nevoie intrasigenta, iar transparenta si sinceritatea sa înlocuiască opacitatea si minciuna din sistem! Statutul trebuie supus Scripturii iar regurile si obiceiurile bisericesti cercetate cu deamanuntul pentru a intra sub aceeași incidenta!gby

  2. De curiozitate am intrat si eu pe site-ul protejat… si desi scrie ca este site-ul cultului penticostal din Romania, pe site apare ca are drepturi de copyright Daniel Purdel. Concluzionez ca le-a fost greu sa treaca la drepturile de autor numele cultului. Cat priveste comunicatul… tragem concluzia ca cine l-a scris ori nu a facut prea multa scoala, ori nu i s-au dat celui ce a publicat decat cele 2 randuri care apar si pe site. Un fel de reclama negativa pentru “alti vizitatotori” ai site-ului cultului penticostal. La unii “saraci cu duhul” inseamna si se deduce si din prezentarea site-ului organizatiei pe care o reprezinta. 😦

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s